Monday, 31 August 2009

Merdeka?


selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 52 Malaysia, tak seperti tahun2 lepas, sambutan tahun ni tak la meriah, langit dan bumi kalau dibandingkan dengan sambutan2 yang lepas.... its expected, since we all are busy with Ramadhan and H1N1. tapi bukan sambutan yang aku hiraukan, semangat itu sendiri luntur bersama dengan pudarnya semangat patriotik kita.

Menurut Tesa Urus Bahasa Melayu Dewan (1998), Merdeka bermaksud "merdeka: bebas, lepas, berdiri, bersendiri, berleluasa, berdikari, langgas; memerdekakan: membebaskan, melepaskan, memberhentikan, mengeluarkan; kemerdekaan:kebebasan, kelepasan, hak asasi". Manakala menurut Kamus Pelajar "bebas drpd penjajahan, kurungan, naungan dll; tidak bergantung pd yg lain; berdiri sendiri: Malaysia negara yg ~ dan berdaulat.memerdekakan memberikan kebebasan; melepaskan drpd penjajahan, kurungan dll. kemerdekaan keadaan merdeka atau bebas; kebebasan"

Di samping itu, menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga Merdekabermaksud " (merd├ęka) bebas (drpd penjajahan, kurungan, naungan, dll), lepas (drpd tebusan, tuntutan), berdiri sendiri, tidak bergantung pd yg lain: Malaysia ialah sebuah negara yg ~ dan berdaulat; besok ia jadi seorang awam yg ~ dan tidak lagi menjadi perajurit".

Timbut persoalan, siapakah sebenarnya pejuang kemerdekaan kita? adakah cuma mereka yang berarak menentang Malayan Union? bagaimana dengan kumpulan2 pejuang berhaluan kiri? Kesatuan Melatu Muda (KMM), Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf(API), Angkatan Wanita Sedar(AWAS), semua kumpulan2 ini telah lama menentang penjajahan British sebelum UMNO menentang Malayan Union, don't you think they all deserve some credits? This guys were jailed, during British occupation before World War II, Ibrahim Yaacob personally asked for Malaysian Independence from the Japanese but was turned down. Ahmad Boestamam together with PKM fought agains the Japanese invasion on Tanah Melayu.

Adakah kerana idealogi mereka berbeza, meraka ini tak layak digelar wira bangsa? pejuang kemerdakaan? bukankah sedikit sebanyak ada juga sumbangan mereka? Jahat mana pun mereka pasca merdeka, inilah national front yang bangkit melawan penjajahan Jepun, mana British? mana Belanda? those cowards ran back to their country, pissing their pants!

* aku bukan seorang sosialis, im just a rebel

Sudah 52 tahun kita merdeka, tanpa British mengutip cukai dan membunuh pejuang yang menentang pemerintahan kuku besi mereka, ataupun askar2 Jepun yang terkenal dengan kekejaman mereka...

52 years have passed, and we are in the eyes of the world no, with the world's tallest twin towers, a world class F1 circuit, a world class airport, and world 1st smart tunnel that integrated traffic and water management, etc

For a while, lets us all forget about globalisation or world class facilities, and lets talk about mentality. Malaysian mentality, its dissapointing to say that we still have 3rd world metality, i wont talk about how much our mind have been polluted by the media blablabla.... ok? find the truth yourself
*lihat dengan mata hati, bukan dengan membuta tuli*

we all have a fresh memories about few weeks ago, right? when H1N1 virus starts to spreads in Malaysia, did we took any precaution measures? other than closing schools? i went to KLIA few time since the virus outbreak, and most peolple said that there surveillence and precaution measures taken by airport personnel are loose, i don't know what went wrong, either they took it for granted or there is no black and white on how precaution measure should really be taken on Malaysian borders/airports. On 21th Aug 2009, just 10 days ago, Malaysia was still ranked 9th, but when i went out, only 1 out of 10 Malaysian wear masks. Another well known fact about Malaysian, Malaysian are filthy, look at our public toilets, look at our rivers. look at YOUR drain!

maaf, masa tidak mengizinkan, i need to sungkai(buka puasa)

erm, after 546 years of colonisation, we gained independence, but independence is not the proof that we are free, how can you proof that your mentality is liberalised???

dan siapa yang menjajah pemikiran kita? jawapannya, kita sendiri,kita dibelenggu dengan sikap berpuak-puak, kita dibelenggu dengan pemikiran jumud, kita dibelenggu dengan stereotype

jadi, merdeka kah kita?

8 comments:

dumaji said...

dUMbNO is so overrated bout their claim that they are the true"pejuang bangsa"

HAK TUIH!

xerutaN Dir said...

saya mengamalkan politik tanpa kePARTIan...

dumaji said...

bebas!haha

xerutaN Dir said...

mungkin...

bebas mengkritik pihak yang salah dan menyokong yang betul

tanpa prejudis

anNa|Liyana said...

i mmg suka org2 yg cm 'u' ni dir.
pemikiran korang mmg berbeza dgn yg 'lain'..

merdekakan lah diri anda.

peace.

xerutaN Dir said...

mcm i ke mcm kei?

anNa|Liyana said...

haha...

relevankah anda bertanyakan soalan itu?

xerutaN Dir said...

mungkin.... mungkin x.... mungkin sangat relevan...